De Hors

De Hors op Texel

De Hors, gelegen aan het zuidpuntje van Texel, biedt een prachtige aanblik van jonge duintjes die ontstaan op de uitgestrekte strandvlakte. In deze "woestijn aan zee" krijgt de natuur vrij spel. Het zand dat door de zee wordt opgeworpen, vormt duintjes. Zodra deze zandheuveltjes hoog genoeg zijn en boven het water uitsteken, worden ze begroeid met planten die goed gedijen in zoute en winderige omstandigheden. Eerst groeit er biestarwegras dat zand vasthoudt, waardoor mini-duintjes ontstaan. Zodra deze groot genoeg zijn en regenwater vasthouden, groeit er helmgras, wat nog meer zand vasthoudt en duinenrijen vormt. De Hors is het enige gebied op Texel waar nieuwe duinen ontstaan. Het strand zelf is ook bijzonder vanwege de prachtige reliëfs die ontstaan door de ongeremde invloed van wind en water op de kale vlakte.

Een wandeling door dit gebied, met zijn woestijnachtige karakter, is een unieke ervaring. Elk jaar broeden dwergsterns op de kale strandvlakte. Om verstoring te voorkomen, is het gebied waar deze zeldzame vogels broeden niet toegankelijk.

Wat kun je er doen:

Op de Hors kun je vrij wandelen, met uitzondering van het gebied waar de dwergsterns broeden. Je kunt goed zien hoe nieuwe duintjes ontstaan. Bereik de Hors door vanaf de parkeerplaats aan de Mokweg het verharde pad tussen de Horsmeertjes door naar het strand te volgen. Je kunt ook via het strandslag bij paal 9 naar de Hors. Ga linksaf het strand op en loop rechtdoor. Dan kom je vanzelf bij de Hors. Er worden ook verschillende georganiseerde (vogel)excursies en wandelingen over de Hors georganiseerd. In onze agenda vind je alle excursies. Meer informatie is verkrijgbaar bij Ecomare en Vogelinformatiecentrum Texel.

Wat kun je er zien:

Dwergsterns, meeuwen, zeehonden en verschillende strandplanten zoals de blauwe zeedistel, zeewind, zeevenkel en zeewolfsmelk. En geniet van prachtige vergezichten over de kale strandvlakte en de Noordzee.

Nuttige informatie:

Op de strandvlakte van De Hors geldt een aanlijnplicht van maart tot en met augustus. Als je wilt wandelen op de Hors, maak je al snel een flinke wandeling. Wees hierop voorbereid.

Reactie plaatsen

  Kunnen we je helpen met jouw eigen Texel Tour? marcel slikker kleine foto

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden