De Mokbaai

De Mokbaai op Texel

De Mokbaai, ook bekend als de Mok, is een baai in het zuiden van Texel. Als je met de veerboot op Texel aankomt, zie je hem aan je linkerhand liggen. Het is een overblijfsel van het Spanjaardsgat, een waterweg die in de 18e eeuw is verzand. Op dit punt van Texel kun je vaak genieten van prachtige, typisch Hollandse wolkenluchten. De baai wordt vaak beschouwd als de Waddenzee in het klein: er zijn wadplaten, kwelders, een geul en een mosselbank. Vooral de kwelders in de Mokbaai zijn een belangrijke hoogwatervluchtplaats voor wadvogels. Bij eb valt het grootste deel van de kwelders droog en worden ze een belangrijk foerageergebied voor watervogels. Nabij de Mokbaai liggen verschillende vogelreservaten, zoals De Geul en De Petten. Delen van de baai en zandplaat De Hors worden gebruikt als oefenterrein voor de mariniers van de Joost Dourlein kazerne.

Wat kun je er doen:

Staatsbosbeheer organiseert regelmatig excursies langs de Mokbaai en De Geul. Tijdens deze 'Struinen met de boswachter'-wandelingen maak je avontuurlijke tochten buiten de gebaande paden en leer je meer over de broedende vogels en inheemse planten. De data vind je in de agenda. Langs de Mokbaai loopt de geasfalteerde Mokweg, die toegankelijk is met de auto. Vanaf de parkeerplaatsen langs de weg heb je al een prachtig uitzicht op de baai. Er is ook een vogelkijkpunt van waar je een goed zicht hebt op het wad en de kwelders. Met de Moksloot-wandeling (20 km) loop je langs de noordzijde van de Mokbaai, door de hele zuidpunt van het Nationaal Park naar Ecomare. Vanaf de parkeerplaats bij de veerboot kun je het duin op en heb je een prachtig uitzicht op de Mokbaai. Er loopt een mooi wandelpad langs de baai richting de Petten. Honden mogen er loslopen, dus het is ideaal om even te wandelen als je op de boot moet wachten of na een lange reis naar Texel!

Wat kun je er zien:

Diverse soorten steltlopers, eenden, meeuwen, sterns, bruine kiekendieven, grote zilverreigers, buizerds, sperwers, en kramsvogels. Benieuwd welke andere vogels je kunt spotten? Veel waarnemingen worden gemeld aan Vogelbescherming Nederland en zijn terug te vinden op Vogelkijkhut Mokbaai.

Nuttige informatie:

Honden zijn niet toegestaan tijdens excursies in het gebied. Neem een verrekijker mee. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan.

Reactie plaatsen

  Kunnen we je helpen met jouw eigen Texel Tour? marcel slikker kleine foto

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden