helmplicht e-choppers
Solex rijden
Marcel
Solex rijden
01/01/2023
1 min
0

Het is dan eindelijk zover

01/01/2023
1 min
0

Het is dan eindelijk zover, de helmplicht voor 'blauwe kentekens'

Huur je binnenkort een 'blauwe plaat' in de vorm van een e-chopper, solex (TexelCruiser, Cafe Cruiser of E-puch) of bezit je zelf een blauwe plaat voertuig. Dan moet je vanaf nu een helm dragen.


Welke helm moet je dragen bnij een snorfiets of snorscooter (en solex!)

Het dragen van een helm bij een 25km per uur snorfiets/snorscooter is verplicht. Gelukkig hoef je niet perse de bromfietshelm te dragen want een speed-pedelec helm (fietsershelm) mag namelijk ook. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de speed pedelec helm zelfs veiliger is.

Bij ons hebben we gekozen voor de goedgekeurde, waarbij de 'slapen' bedekt zijn en een helm die beschikt over een kinband met verwijder baar kussentje. Allen voorzien van het goedgekeurde EN1078 certificaat.


Hoe ziet de helm er dan uit

helmplicht

Een robuuste helm met safety EPS foam waarbij er een afvoerkanaal is voor de luchtstroom. Bij het reserveren van een voertuig kun je gewoon eenvoudig een helm meebestellen, en uiteraard denken we om de persoonlijke hygiene met voor iedereen een haarnetje. Zit je met 2 personen op een voertuig (zoals bij ons met volwassene en kind) dan dient uiteraard ook de 2e persoon een helm te dragen.


Ben ik nu verplicht ook een helm te dragen op de elektrische fatbike?

Neen dat ben je voorlopig nog niet, de fatbikes hebben geen helmplicht. Het mag natuurlijk wel!


Zijn er nu ook verkeersregels verandert voor het blauwe kenteken?

Nu zou je denken dat de verkeersregels ook veranderen nu de helmplicht voor de blauwe kentekenplaat ingaat, maar op dat vlak blijft alles hetzelfde. Je mag dus nog steeds op het fietspad komen zoals daarvoor. Alleen in Amsterdam (binnen de ring A10) en Utrecht moeten de blauwe platen de weg op. Het verschil met nu ten opzichte van vroeger is dat je alleen een helm moet dragen wanneer je een blauwe plaat achterop je brommer hebt zitten.


Meer lezen over de helmplicht? Kijk verder op onze helmplicht pagina

Reacties
Categorieën