Alles wat je wil weten over de e-fatbike
1 min. leestijd

Alles wat je wil weten over de e-fatbike

Alles wat je wil weten over de e-fatbike

Op Texel verhuren wij (Texel Tours) al sinds 2021 die mooie dikke banden fietsen, met extreme elektrische ondersteuning, dikke banden en stoere verschijning. Op onze e-fatbikes beleef je eigenlijk die authentieke brommer ervaring, maar dan met een gezonde twist! Maar wat zijn nu die verschillen tussen een gewone e-bike en onze elektrische fatbikes? Moet je dan een helm dragen? Heb je een rijbewijs nodig om te mogen rijden op de fatbikes? Hoe hard kunnen ze? In onze blog vind je alle belangrijke info over de elektrische fatbike.

Wat is een elektrische fatbike?

Een elektrische fatbike is een dikke banden fiets met een geïntegreerde elektromotor, met een netto vermogen van maximaal 250 watt. De fiets wordt door de elektromotor en spierkracht aangedreven. Dit zorgt ervoor dat fietsen minder energie kost en aangenamer wordt. E-fatbikes zijn daarom erg geschikt voor het afleggen van grote afstanden.

Wat zijn de kenmerken van een e-fatbike?

De e-fatbike dankt zijn naam aan zijn stoere en robuuste uitstraling. Anders dan de standaard elektrische fiets, beschikt de e-fatbike over brede banden (vaak met een hoog profiel) en een dik, aluminium frame. De brede banden zorgen voor een sterke grip, betere wegligging en geven deze fatbike - in combinatie met het dikke frame - een stoere uitstraling. De fatbike is daardoor geschikt voor off road en uitdagende terreinen. Je kunt er eenvoudig door modder, zand en sneeuw mee fietsen. De banden en verstelbare vering maken het rijden op een e-fatbike erg comfortabel. Omdat de banden dikker en breder zijn, verslijten ze ook minder snel. De elektrische fatbike is uiteraard ook geschikt voor verharde wegen en is daarmee het ideale vervoermiddel voor woon-werkverkeer.

Heb je een helm nodig voor een e-fatbike?

Nee, ondanks de maximale snelheid van 25 kilometer per uur, geldt er geen helmplicht voor een elektrische fatbike. Je mag natuurlijk voor je eigen veiligheid een helm dragen op je e-fatbike.

Is een rijbewijs nodig voor een e-fatbike?

Nee, voor het rijden op een e-fatbike heb je geen rijbewijs nodig. E-fatbikes bereiken een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit is de maximale toegestane snelheid voor het rijden zonder helm. Haal je een hogere snelheid met je e-bike? Dan gelden de regels van een speed pedelec.

Kan een E-fatbike harder rijden dan een e-bike of onze e-choppers?

Nee, net als bij scooters is het niet toegestaan om op de openbare weg op een elektrische fatbike te fietsen die te hard gaat. De trapondersteuning van je elektrische fiets moet beperkt blijven tot de maximale toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. Opgevoerde elektrische fatbikes mogen dan ook alleen op privéterreinen worden gebruikt. Wees voorzichtig met je elektrische fatbike indien je er toch voor kiest om hem op te voeren!

Wil je de E-fatbike eens uitproberen op Texel?

Kom dan bij ons en huur een elektrische fatbike voor een dagdeel of een hele dag en probeer hem uit. Direct reserveren kan hier.


Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild.Actief binnen Scouting Texel sinds 1988. Als jeugdlid, leidinggevende en sinds enkele jaren als bestuurslid (voorzitter van de Stichting Scouting Texel).
Reactie plaatsen