helmplicht e-choppers
E-chopper rijden
Marcel
E-chopper rijden
04/19/2023
1 min
0

E-chopper helm: wel of niet? Alles wat je moet weten

04/19/2023
1 min
0

Moet ik een helm dragen op de e-chopper?

Per 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op een snorfiets, snorscooter of snorbrommer. Dat geldt dus ook voor de e-choppers op de fietspaden. Deze nieuwe helmplicht wordt voornamelijk ingevoerd om het rijden op een scooter veiliger te maken én de hoeveelheid (ernstig!) gewonden te laten afnemen. Wie geen helm draagt kan een boete van 100 euro krijgen. In deze blog lees je alles over de helmplicht, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Voor de jaren '70 was het dragen van een helm niet verplicht. Maar vanwege de toename van het aantal motoren in het verkeer en het daarmee gepaard gaande aantal (ernstige) ongevallen, werd de helmplicht in 1972 ingevoerd voor motorrijders. Sindsdien zijn motorrijders verplicht om een helm te dragen.

Helmplicht voor bromfietsers

Dezelfde wet die een helm verplicht stelt voor motorrijders, geldt ook voor scooters en brommers met een geel kenteken. Bromfietsen hebben een maximale snelheid van 45 km/u en moeten op de autorijbaan rijden, tenzij anders aangegeven. Daarom is het dragen van een helm ook hier verplicht, omdat de snelheden relatief hoog zijn en ze de weg delen met auto's.

Nu ook scooters en snorfietsen

Vanaf 1 januari 2023 geldt de helmplicht ook voor scooters, brommers en andere voertuigen met een maximumsnelheid van 25 km/u, aangeduid met een blauw kenteken. Artsen concludeerden dat te veel mensen ernstig gewond raken doordat ze geen helm dragen. Een helmplicht moet het aantal (ernstig) gewonden onder snorfiets bestuurders verlagen. Naast een bromfiets- of motorfietshelm is ook een helm toegestaan die is goedgekeurd voor speed-pedelecs, de snelle e-bikes die maximaal 45 km/u mogen. De speed-pedelec-helmen zijn lichter en ventileren beter.

E-bike als alternatief

Het dragen van een helm maakt het rijden voor de bestuurder van de scooter veiliger. Het is echter nog steeds belangrijk om goed en veilig te rijden en je aandacht bij de weg en andere weggebruikers te houden. Met een helm op hoor en zie je namelijk minder goed wat er om je heen gebeurt. Als je geen zin hebt in een helm, kun je overwegen om een alternatief te kiezen, zoals een elektrische fiets of fatbike, waarvoor geen helmplicht geldt.

Scooters, fatbikes en of e-choppers huren?

Als je een scooter, fatbike of e-chopper wilt huren, kun je terecht bij Texeltours. Samen op pad is gegarandeerd een onvergetelijk dagje uit met familie, vrienden of het hele gezin. Texel is daarvoor misschien wel de meest geschikte plek. Er zijn veel mooie routes over land en langs water om te ontdekken en veel leuke plaatsen om te stoppen.

Reacties
Categorieën