schapenboerderij de waddel

Schapenboerderij De Waddel

09 augustus 2022

Schapenboerderij De Waddel

Vlakbij de Hoge Berg is schapenbedrijf De Waddel te vinden. Deze boerderij wordt gerund door Jan-Willem Bakker en zijn familie. Op het schapenbedrijf worden de schapen gemolken, wordt er schapenkaas gemaakt en houden ze zich bezig met de schapenfokkerij. 

Je kunt met een klein of groter gezelschap genieten van een boerenlunch op het erf of in de schapenboet met uitzicht op De Hoge Berg. De lunch wordt gemaakt met (seizoens-)producten van De Waddel. De schapenboer ontvangt je, vertelt over de boerderij en de omgeving, en hoe de schapen hem een jaarrond bezighouden. Na een klein uurtje (tijdsduur in overleg) gaan jullie aan tafel.


Activiteiten bij Schapenboerderij de Waddel

Struin mee door natuurgebied de Hoge Berg met schapenhouder Jan-Willem Bakker en geniet daarna bij de schapenboet van een heerlijke Texelse barbecue. Midden in het land smult u van Texels lamsvlees en andere producten van de boerderij en van het eiland.
Tijdens de wandeling vertelt Jan-Willem over de boerderij en de omgeving, en hoe de schapen hem een jaarrond bezighouden. Hij vertelt ook over Dapper, een initiatief waarmee hij zich samen met andere boeren op Texel inspant voor natuur-inclusief boeren en het sluiten van kringlopen. En natuurlijk is hij samen met zijn vrouw Sonja en hun team uw gastheer bij de barbecue.


Knapzaktocht

Wandel over het oude land van Texel, maak kennis met de rijke historie van het Hoge Berggebied en geniet van producten van onze boerderij.
Met een rugzak boordevol Waddel-lekkers wandelt u door het glooiende landschap op en om de Hoge Berg, de oudste plek van Texel. Dit gebied is niet alleen bekend om de schapen, tuinwallen en schapenboeten maar ook om de Georgische begraafplaats, bosje ‘t Doolhof, insectenreservaat De Zandkuil en de Wezen putten.
U wandelt grotendeels over onverharde paadjes en op sommige plaatsen door de weilanden. Onderweg eet u een lunch met door de boerin gebakken brood dat u zelf belegt met producten van De Waddel. U krijgt een route met uitgebreide informatie over de omgeving mee. Kinderen krijgen een speurtocht mee en na afloop is er voor hen een kleine verrassing. Er is een langere (5,3 km.) en een kortere (3,3 km.) wandeling. Honden mogen (aangelijnd) mee op de korte route. 

Bij koude en regen creëren we een knus picknickplekje in onze schuur.
Trek je laarzen aan, of schoenen die tegen een stootje kunnen, als het regent of heeft geregend? 


Op pad met de Schapenboer

Kom met het gezin naar De Waddel en kruip in de huid van een schapenboer! Rond 15.30 uur (in de winter rond 15 uur) worden jullie verwacht op de boerderij voor de werkbespreking, het is dan ‘koppiestied’ (tijd voor een kopje koffie). Met de quad mogen jullie mee tot aan de top van de Hoge Berg. De boer(in) vertelt over het landschap, de schapen en de natuur. Vervolgens helpen jullie de schapen en lammeren voeren. Jullie rijden over de percelen en geven ieder koppel wat te eten. De schapen verheugen zich op dit moment, je zult zien hoe blij ze zijn! Op het eind van de middag zwaait de boer jullie weer uit. 


Lunchen op de Schapenboerderij

U kunt met uw gezelschap ook genieten van een boerenlunch op het erf, in onze schapenschuur of in onze schapenboet met uitzicht op de Hoge Berg. We verzorgen de lunch zelf, met (seizoen)producten van De Waddel. De schapenboer ontvangt jullie, vertelt over de boerderij en de omgeving, en hoe de schapen hem een jaarrond bezighouden. Na een klein uurtje gaan jullie aan tafel.
Een lunch met zelfgebakken brood en beleg van onze boerderij (producten van lam en varken, schapenkaas, schapenboter, jam van vruchten uit onze eendenkooi), koffie en thee.


Meer weten over Schapenboerderij de Waddel? Neem vrijblijvend contact met ons op: