maritiem en juttersmuseum flora

Maritiem & Juttersmuseum Flora

Maritiem & Juttersmuseum Flora

In het Juttersmuseum vindt u interessante strandvondsten van meer dan 75 jaar geleden. Kom meer te weten over de wondere wereld van het strandjutten en ontdek wat er allemaal langs de kust van Texel te vinden is. De expositieruimtes laten een verscheidenheid aan films zien over gestrande schepen en strandjutten.

De band van Texel met de zee komt in veel facetten aan de orde in dit museum. In de juttersschuur hangen duizenden voorwerpen die zijn aangespoeld op de Texelse stranden, dikwijls tijdens zware stormen. De jutters waren er dan als de kippen bij om hun ‘schatten’ veilig te stellen voordat de strandvonder er beslag op zou leggen. Veel opmerkelijke voorwerpen vind je in deze collectie terug en de smakelijke verhalen die daar bij horen worden verteld door jutters.

Schipbreuk
Er zijn in de afgelopen eeuwen nogal wat schepen vergaan rond Texel. De wrakkenkaart laat honderden scheepswrakken op de zeebodem zien. Een aantal opzienbarende strandingen in de 20e eeuw worden in Flora uitgelicht. Meer dan eens raakte een vrachtschip uit koers en belandde het op het Texelse strand. Tot groot vermaak van de Texelaars die in groten getale een kijkje kwamen nemen.

Veel te doen
Maritiem- en Juttersmuseum Flora biedt bezoekers veel diversiteit, zowel binnen in de museumschuren als op het buitenterrein. Naast ruime aandacht voor de jutterij en de scheepsstrandingen wordt ook het loods- en reddingwezen nader belicht. Ooit werden drenkelingen gered door dappere eilanders die met houten roeiboten de hoge golven trotseerden. Tegenwoordig worden snelle rubberboten ingezet die in korte tijd ter plaatse kunnen zijn.

Kinderen
Flora is een leuk museum om ook met kinderen te bezoeken. Er is een speurtocht uitgezet door de verschillende exposities en buiten is een grote speeltuin met picknickplaats. Ook heeft Flora een knus museumcafé voor een hapje en een drankje. In het zomerseizoen worden regelmatig extra (kinder)activiteiten georganiseerd.

Groepen
In het museum kunt u ook met een groep terecht. Voor schoolreisjes, bedrijfsuitjes of familie-uitstapjes zijn programma’s op maat mogelijk.Bijzonder geschikt voor:

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden