kaap skil maquette

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil

Een meeslepende ontdekkingstocht vol verhalen en avonturen. Museum Kaap Skil is een parel onder de maritieme musea in Oudeschild, gewijd aan het leven met de zee en de cruciale rol van het eiland in de Gouden Eeuw. In de zeventiende en achttiende eeuw fungeerde Texel als een vitaal knooppunt voor de scheepvaart, met de Reede van Texel voor de kust als 's werelds grootste ankerplaats van de 15e tot de 19e eeuw.

Een schat aan opgedoken artefacten

Het museum herbergt een uitgebreide collectie opgedoken objecten uit scheepswrakken uit die betoverende periode.

Boeiende exposities

Museum Kaap Skil belicht het leven met, van, op, en bij de zee in al haar facetten. De tentoonstellingen over visserij, scheepvaart, jutterij en de betekenis van Texel in de zeventiende eeuw bieden een boeiende reis door de tijd. Texel was destijds een cruciaal knooppunt voor de scheepvaart, met de Reede van Texel voor de kust van Oudeschild als 's werelds grootste ankerplaats.

Topvondsten en wereldnieuws

In 2016 maakte Museum Kaap Skil wereldnieuws met een zeldzame ontdekking op de Reede van Texel. Duikers vonden unieke stukken textiel bij het Palmhoutwrak, waaronder een exclusieve zijden jurk. Volgens hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam is dit een van de grootste maritieme vondsten ooit. Vanaf juli 2022 kunnen bezoekers deze internationaal unieke vondsten bewonderen in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.

Levendig openluchtmuseum

Achter het entreegebouw komt het museum tot leven als een bruisend openluchtmuseum, waar van mei tot oktober oude ambachten regelmatig worden gedemonstreerd. Vissermannen boeten luidkeels hun netten, er wordt touwgeslagen, en de smid werkt zich in het zweet in de smederij. Authentiek ingerichte vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij, en diverse tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Internationaal erkend

Het entreegebouw van Museum Kaap Skil is bekroond met internationale prijzen voor zowel de architectuur als de exposities. In New York ontving dit ontwerp van Mecanoo Architecten de Architizer A+ Award in de categorie Musea, gekozen uit inzendingen van meer dan 100 landen. In 2014 ontving het museum een Special Commendation tijdens de Luigi Micheletti Award Ceremony, een prestigieuze Europese competitie voor innovatieve musea op het gebied van geschiedenis, industrie, of wetenschap. De speciale vermelding was voor de creativiteit en het hoge niveau van de museale presentatie.

Rijke geschiedenis

Museum Kaap Skil vindt zijn oorsprong in een eenmalige tentoonstelling van opgedoken en gejutte voorwerpen door duikers en jutters. Het succes leidde tot de oprichting van het Maritiem & Jutters Museum in 1981, de voorloper van het huidige Museum Kaap Skil. De samenwerking met duikers en jutters heeft de jaren door standgehouden, en de thema's van het museum zijn uitgebreid met exposities over visserij, ambachten, oude schepen, en de Texelse veerdienst. In 2014, bij de opening van het nieuwe entreegebouw, werd ook de naam gewijzigd.

De betekenis van Kaap Skil

De naam van het museum, Kaap Skil, weerspiegelt de maritieme geschiedenis en de locatie. Een kaap fungeert als een baken voor de scheepvaart, een essentieel oriëntatiepunt op het land. Het imposante entreegebouw van het museum verdient dan ook terecht de naam 'kaap'. Skil is de Texelse benaming voor het vissersdorp Oudeschild, de sfeervolle locatie van Museum Kaap Skil.

Reactie plaatsen

  Kunnen we je helpen met jouw eigen Texel Tour? marcel slikker kleine foto

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden