kaap skil maquette

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil

Een uniek museum vol verhalen en avonturen. Kaap Skil is een maritiem museum in Oudeschild wat zich richt op het leven met de zee en het belang van het eiland in de Gouden Eeuw. In de zeventiende en de achttiende eeuw was Texel een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust lag de Reede van Texel, van de 15e tot de 19e eeuw de grootste ankerplaats ter wereld.

Het museum heeft een grote collectie met opgedoken objecten uit scheepswrakken uit die periode.

Veelzijdige tentoonstellingen

Museum Kaap Skil gaat in de meest brede zin over het leven met, van, op en bij de zee. Het bevat tentoonstellingen over visserij, scheepvaart, jutterij en het belang van Texel in de zeventiende eeuw. In die tijd was Texel een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust bij Oudeschild lag de Reede van Texel, de grootste ankerplaats ter wereld.

Topvondsten

Een zeer zeldzame vondst op de Reede van Texel werd in 2016 wereldnieuws. Duikers hadden bij het zogenaamde Palmhoutwrak unieke stukken textiel aangetroffen, waaronder een volledig gave en zeer exclusieve zijden jurk. Volgens hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam is er zelden, misschien wel nooit, zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context. Veel onderdelen duiden op een zeer rijke eigenaar. Deze internationaal unieke vondsten zijn vanaf juli 2022 te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.

Openluchtmuseum

Achter het entreegebouw van het museum bevindt zich een bruisend openluchtmuseum waar van mei tot oktober regelmatig oude ambachten worden getoond. Vissermannen boeten er luid pratend hun netten, er wordt touwgeslagen en de smid werkt zich in het zweet in de smederij. Het openluchtmuseum bevat authentiek ingerichte vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij en verschillende tentoonstellingen.

Internationaal bekroond

Het entreegebouw van Museum Kaap Skil is bekroond met internationale prijzen voor de architectuur en exposities. In New York ontving dit door Mecanoo Architecten ontworpen pand de Architizer A+ Award in de categorie Musea. De jury koos het entreegebouw van Museum Kaap Skil uit inzendingen uit meer dan 100 landen. In 2014 kreeg het museum een Special Commendation tijdens de Luigi Micheletti Award Ceremony, een jaarlijkse Europese competitie van de voor innovatieve musea die zich bezighouden met geschiedenis, industrie of wetenschap. Het museum kreeg de speciale vermelding voor creativiteit en het hoge niveau van de museale presentatie.

Geschiedenis museum

Museum Kaap Skil heeft een bijzondere geschiedenis. Het is begonnen als een eenmalige tentoonstelling van opgedoken en gejutte spullen door duikers en jutters. Dit was zo’n succes dat werd besloten er een permanente plek voor te zoeken. In 1981 werd het Maritiem & Jutters Museum opgericht. Dit was de voorloper van het huidige Museum Kaap Skil. De samenwerking met duikers en jutters is door de jaren heen gebleven. De thema’s van het museum zijn steeds verder uitgebreid met bijvoorbeeld tentoonstellingen over visserij, ambachten, oude schepen en de Texelse veerdienst. Toen het museum in 2014 een nieuw entreegebouw kreeg, is de naam veranderd.

Betekenis Kaap Skil

De naam van het museum verwijst naar de scheepvaart en de locatie van het museum. Een kaap is een baken voor de scheepvaart, een belangrijk markeringspunt op het land. Het indrukwekkende entreegebouw van het museum kan met recht een kaap genoemd worden. Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild, het vissersdorp waar Kaap Skil te vinden is.

Reactie plaatsen

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden