Georgische begraafplaats Texel - Een eerbetoon aan de gevallen soldaten

Wist je dat de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond op Texel? Op 20 mei 1945 kwam het Georgische bataljon, dat aanvankelijk voor de Duitsers diende, in opstand. Tijdens deze hevige strijd kwamen 565 Georgiërs om het leven. Als eerbetoon aan hen werd in 1945 de Georgische begraafplaats Loladze op de Hoge Berg ingericht. Deze bijzondere plek is vrij toegankelijk en biedt een gedenkwaardige herinnering aan de geschiedenis van Texel. Wil je meer te weten komen over deze opstand en de Tweede Wereldoorlog op het eiland? Breng dan ook een bezoek aan het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum op Texel.

1. De opstand van het Georgische bataljon

Het Georgische bataljon, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Duitsers vocht, kwam op 20 mei 1945 in opstand tegen hun voormalige bondgenoten. Deze opstand, ook wel bekend als de "Russische opstand", vond plaats op Texel en was de laatste veldslag van de oorlog. Het Georgische bataljon koos ervoor om aan de kant van de geallieerden te strijden, met als doel de bevrijding van het eiland.

2. De Georgische begraafplaats Loladze

Als eerbetoon aan de gevallen Georgische strijders werd de Georgische begraafplaats Loladze ingericht op de Hoge Berg op Texel. Deze begraafplaats is vernoemd naar commandant Sjalwa Loladze, die tijdens de opstand om het leven kwam. Op de begraafplaats zijn de graven van 565 Georgiërs te vinden, elk met een eigen naam en verhaal. Het is een plek van respect en herdenking, waar bezoekers de mogelijkheid hebben om stil te staan bij de offers die deze soldaten hebben gebracht.

3. Bezoek het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum

Om meer te weten te komen over de opstand van het Georgische bataljon en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Texel, is een bezoek aan het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum een aanrader. Dit museum biedt een diepgaande kijk op de oorlogsgeschiedenis van het eiland, inclusief de opstand van de Georgiërs. Je kunt er originele objecten, foto's en documenten bekijken die de gebeurtenissen van destijds tot leven brengen.

Praktische informatie

  • Georgische begraafplaats Loladze: De begraafplaats is vrij toegankelijk en bevindt zich op de Hoge Berg op Texel.
  • Oorlogs- en Luchtvaartmuseum: Het museum is gevestigd op Texel en vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op het eiland.

Conclusie

De Georgische begraafplaats op Texel is een gedenkwaardige plek waar je de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog kunt herdenken. Met 565 graven is het een eerbetoon aan de Georgische strijders die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van het eiland. Breng ook een bezoek aan het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum om meer te leren over de opstand en de geschiedenis van de oorlog op Texel. Vergeet niet om stil te staan bij de moed en opoffering van deze dappere soldaten.

Openingstijden begraafplaats Loladze: van zonsopgang tot zonsondergang.

Bezoek het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum: Voor openingstijden en toegangsprijzen kun je terecht op de officiële website van het museum.

Reactie plaatsen

  Kunnen we je helpen met jouw eigen Texel Tour? marcel slikker kleine foto

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden