Waddenzee Hoog en Laagwater Informatie

Hoog- en laagwater

Elke ongeveer 6,15 uur verandert de getijden. Dat betekent dat als het nu net eb is geworden, het over zes uur en een kwartier weer vloed wordt.

Met eb wordt het strand extra breed, perfect voor bijvoorbeeld een ontspannende strandrit te paard. Terwijl je met vloed juist beter kunt genieten van vissen.

Getijdentabel

In de getijdentabel kun je voor elke dag precies zien wanneer het hoogwater wordt verwacht. Wil je weten wanneer het eb is? Tel dan ruim zes uur en een kwartier erbij op. Let op, deze tabel geldt voor de waddenkust en de haven van Oudeschild. Aan het Noordzeestrand is het eb en vloed één uur eerder.

Download de getijdentabel 2024 (opent als PDF)

Springtij

Ongeveer twaalf keer per jaar is er een significant verschil tussen hoog- en laagwater. Dan komt het water hoger dan gemiddeld en is het eb lager dan normaal. Dit wordt springtij genoemd en het gebeurt altijd twee dagen na volle maan en twee dagen na nieuwe maan. Raadpleeg de bovenstaande getijdentabel voor de data van dit jaar.

Doodtij

Tegenovergesteld aan springtij is doodtij. In deze periode is het verschil tussen eb en vloed minimaal. Het hoogwater is minder hoog dan gemiddeld en het laagwater minder laag dan normaal. Dit gebeurt altijd één week na springtij. Je kunt de data van doodtij ook vinden in de getijdentabel.

Reactie plaatsen

  Kunnen we je helpen met jouw eigen Texel Tour? marcel slikker kleine foto

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden