texel in het donker
Texel
Marcel
Texel
01/06/2024
1 min
0

Waarom is het zo donker op Texel?

01/06/2024
1 min
0

Waarom is het zo donker op Texel?

Een vraag die je als Texelaar vaak hoort. Daarom hier een blog waarom dat nou precies is:

Slimme Verlichting op Texel: Duurzaamheid Versterken en Sterrenkijken Verbeteren

De Nederlandse overheid streeft ernaar om tegen 2050 de CO2-uitstoot in het land te elimineren om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ondanks deze toewijding blijft ons gezamenlijke energieverbruik stijgen, terwijl onze gasreserves opraken. Het is van cruciaal belang om energie op te wekken met milieuvriendelijke methoden en waar mogelijk het verbruik te verminderen.

Texel Verlicht met LED-Lampen

Texel fungeert als voorbeeld in het tonen van innovatief energiebeheer. Sinds de zomer van 2016 heeft het hele openbare verlichtingssysteem op het eiland een transformatie ondergaan. Via het 'Slim Verlicht' initiatief zijn alle straatverlichting overgeschakeld naar duurzame LED-lampen. Hiermee is Texel de pionierende gemeente in Nederland die volledig is overgestapt op deze energiezuinige lampen.

Bijna 70% Minder Energieverbruik

De integratie van LED-lampen heeft geleid tot een opmerkelijke tweederde reductie in het elektriciteitsverbruik in vergelijking met het vorige verlichtingssysteem. Bovendien wordt deze energie nu voornamelijk geleverd door zonnepanelen die zijn geïnstalleerd op een zonneveld langs de Pontweg. Het nieuwe LED-verlichtingssysteem heeft ook intelligente bediening; in woonwijken wordt de lichtintensiteit rond 23:00 uur gehalveerd en 's nachts volledig uitgeschakeld.

Sterrenkijken op Texel

Een heldere nacht op Texel biedt een adembenemend zicht: de hemel bezaaid met sterren. De zichtbaarheid van dit sterrenspektakel hangt af van de 'lichtvervuiling' afkomstig van de aarde. De implementatie van slimme verlichting zorgt ervoor dat tijdens jouw volgende vakantie op Texel, je nog meer sterren kunt tellen, waardoor de betoverende ervaring van sterrenkijken wordt verbeterd.

Tot slot draagt Texel's baanbrekende initiatief voor slimme verlichting niet alleen significant bij aan energiebesparing, maar verhoogt ook de aantrekkingskracht van het eiland voor liefhebbers van sterrenkijken. Door duurzame praktijken toe te passen en lichtvervuiling te minimaliseren, zet Texel een voorbeeld neer voor gemeenschappen wereldwijd die streven naar het omarmen van milieuvriendelijke maatregelen en het verbeteren van natuurlijke ervaringen.

Onthoud, terwijl we streven naar een groenere toekomst, draagt elke inspanning, groot of klein, bij aan het beschermen van onze planeet voor toekomstige generaties.

Reacties
Categorieën