Moet ik een helm dragen op de e-chopper?
23 november 2022 
2 min. leestijd

Moet ik een helm dragen op de e-chopper?

Moet ik een helm dragen op de e-chopper?

Per 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op een snorfiets, snorscooter of snorbrommer. Dat geldt dus ook voor de e-choppers op de fietspaden. Deze nieuwe helmplicht wordt voornamelijk ingevoerd om het rijden op een scooter veiliger te maken én de hoeveelheid (ernstig!) gewonden te laten afnemen. Wie geen helm draagt kan een boete van 100 euro krijgen. In deze blog lees je alles over de helmplicht, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw was het dragen van een helm niet verplicht. Dat veranderde in 1972. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het aantal motoren in het verkeer namelijk gestaag toegenomen. En daarmee het aantal (ernstige) ongevallen. Om die reden werd de helmplicht ingevoerd en rijden motorrijders verplicht met een helm op.  

Dezelfde wet die een helm voor motorrijders verplicht, doet dit ook voor scooters en brommers met een geel kenteken. Bromfietsen hebben een maximale snelheid van 45 km/u. Bromfietsen dienen op de autorijbaan te rijden, tenzij dit met borden anders wordt aangegeven. Dit verklaart de noodzaak om een helm te dragen. De snelheden van bromfietsen en scooters liggen relatief hoog. Bovendien delen zij de rijbaan met auto’s. Hierdoor zijn de risico’s een stuk groter dan op het fietspad.

Vanaf 1 januari 2023 geldt de helmplicht ook voor scooters, brommers en andere voertuigen met een maximumsnelheid van 25 km/u, aangeduid met een blauw kenteken. Het idee van een helmplicht voor scooters komt met name van artsen. Zij concludeerden dat er te veel mensen ernstig gewond raken doordat ze geen helm dragen. Een helmplicht moet het aantal (ernstig) gewonden snorfiets bestuurders verlagen. Naast een bromfiets- of motorfietshelm is ook een helm toegestaan die is goedgekeurd voor speed-pedelecs, de snelle e-bikes die maximaal 45 km/u mogen. De speed-pedelec-helmen zijn lichter en ventileren beter.

Het dragen van een helm maakt het rijden voor de bestuurder van de scooter een stuk veiliger. Maar natuurlijk is het nog steeds belangrijk om goed en veilig te rijden en je aandacht bij de weg en andere weggebruikers te houden. Wees je ervan bewust dat je met een helm op minder goed hoort en ziet wat er om je heen gebeurt. Heb je geen zin in een helm? Overweeg dan een alternatief, zoals een elektrische fiets of fat bike waarvoor geen helmplicht geldt.

Bij Texeltours kun je terecht voor het huren van e-scooters, e-choppers en de elektrische fatbikes. Samen op de pedalen staat garant voor een onvergetelijk dagje uit met familie, vrienden of je hele gezin. Texel is daarvoor misschien wel de meest uitgelezen plek. Hier vind je veel mooie routes, over land en langs water, om te ontdekken en veel leuke plaatsen om te stoppen.

Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild. Actief binnen Scouting Texel sinds 1988. Als jeugdlid, leidinggevende en sinds enkele jaren als bestuurslid (voorzitter van de Stichting Scouting Texel).
Reactie plaatsen