Haven Oudeschild

Haven Oudeschild

De charme van de haven van Oudeschild is onmiskenbaar, vooral de historische haven met zijn nostalgische schepen en gezellige restaurants en terrassen trekt veel bezoekers. Sinds het einde van de negentiende eeuw heeft de haven van Oudeschild aanzienlijk in omvang toegenomen. Voor die tijd legden oester- en zeewiervissers hun boten voornamelijk aan bij het haventje bij de IJzeren Kaap. Echter, rond 1860 raakte deze in verval en werden schepen gedwongen uit te wijken naar Oudeschild.

De maritieme geschiedenis van Oudeschild gaat echter veel verder terug en bereikte zijn hoogtepunt in de 17e eeuw. Destijds stond Oudeschild internationaal bekend vanwege de vele VOC-schepen die in afwachting van goed weer voor hun verre reizen naar het Oosten voor anker lagen in de Reede van Texel. Het proviand en water werden op Texel ingeslagen, inclusief water uit de Wezenputten vanwege het hoge ijzergehalte en lange houdbaarheid. Dit stukje Texelse geschiedenis wordt ook tentoongesteld in museum Kaapskil in Oudeschild.

De haven van Oudeschild is altijd bruisend met een boeiende mix van beroeps- en pleziervaart, en visserij. Elk deel van de haven heeft zijn eigen karakter. Eigenlijk bestaat de haven uit verschillende delen: de Zuiderhaven en Noorderhaven, waar vooral beroepsvaart en traditionele schepen liggen, de werkhaven voor de kotters, de verenigingshaven voor pleziervaart, en de passantenhaven voor toeristische vaart.

Als belangrijke toeristische trekpleister biedt de haven van Oudeschild dagelijks diverse rondvaarten langs de zeehonden op de zandbanken voor de kust of garnalenvistochten met toeristen. Ook de binnenkomst van de viskotters op vrijdag en zaterdag is een populair schouwspel.

De Waddenhaven is een moderne passantenhaven die zeer geliefd is bij bootbezitters vanwege de uitstekende faciliteiten en de vele activiteiten in de omgeving, zoals een grote speeltuin, barbecueplaats en strandje.

In de oude haven zijn verschillende restaurants en cafés te vinden waar je uitstekend kunt dineren, vooral met verse visgerechten op het menu!

 

Reactie plaatsen

  Kunnen we je helpen met jouw eigen Texel Tour? marcel slikker kleine foto

Neem vrijblijvend contact met ons, vul het onderstaande formulier in en druk op verzenden