Dagje Texel? 5x Zien en doen op het Waddeneiland
2 min. leestijd

Dagje Texel? 5x Zien en doen op het Waddeneiland

Dagje Texel? 5x Zien en doen op het Waddeneiland

Of je nu een week wil genieten van het leven op een eiland of dat er een dagje weg in je agenda staat; Texel is altijd een TOP bestemming. Ons grootste Waddeneiland met ruim 170 km2 aan eiland is er echt genoeg te ontdekken. Frisse lucht zoals op Texel vind je nergens. Daarnaast heeft het eiland vele brede zandstranden, duinen, graslanden, heide maar ook polders, kwelders en bossen. Kortom voor jouw dagelijkse portie natuur hoef je niet ver te zoeken! Ook is het eiland bijzonder geliefd bij vogelspotters, wist je dat je als je je best doetje zo maar 100 verschillende vogelsoorten kunt spotten?


De boot naar Texel

Het eiland Texel is de eerste van de Nederlandse Waddeneilanden en vanaf de Noord-Hollandse plaats Den Helder heel makkelijk te bereiken. Na 20 minuten sta je namelijk al met je voeten op het eiland.  De veerboot gaat dagelijks tussen 06.30 uur en 21.30 uur ieder uur. En in de zomermaanden zelfs nog vaker. Geen paniek dus om de boot te halen, hij gaat immers heel erg vaak!

Fietsen op Texel (of een iets 'luier' alternatief

Het eiland wordt ook wel fietseiland genoemd. Lekker toeren over het eiland door de natuur en de knusse dorpjes. Af en toe stoppen bij een terrasje of gewoon even lekker de fiets aan de kant en genieten van de prachtige natuur op Texel? Een fiets huren kan je overal, of als je dat wilt direct al vanaf de Veerhaven.

Daarnaast kun je ook een toer op de elektrische fatbike, de e-chopper of wellicht op de nostalgische solex boeken. Vanaf 2 personen maar ook met een hele groep. Extra leuk als je het iets minder actief wilt aanpakken. Maak mooie toer tochten van 25 kilometer / uur over Texel en ga bijvoorbeeld naar het Nationaal Park de Duinen van Texel. Of doe een tochtje naar De Koog of Den Hoorn waar vandaan de Texelse stranden maar op een kwartiertje rijden liggen.

Strandwandeling

Naast fietsen is het eiland ook perfect voor een ondernemen van een heerlijke wandeling. Of je nu besluit te gaan wadlopen met onze Texelse gids of je dag goed begint met een zilte strandwandeling;  beiden staan garant voor het genieten van de natuur. Kom je met de kids, dan raad ik zeker het Sommeltjespad aan. Een ontzettend leuk kinder natuurpad in het Dennenbos vlakbij Hotel Van Der Valk De Koog. Op dit natuurpad kunnen de kids 'Sommeltjes' (een soort van Texelse kabouters) zoeken. Dikke pret!

Texels Skuumkoppe proeven

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord, van het Texels bier. Wellicht ben je al eerder op Texel geweest en ben je misschien al verslingerd geraakt aan dat heerlijke Texelse Skuumkoppe. Een smaakvol biertje dat je meteen met beide voeten op het eiland zet, of dat nu aan zee, in de zon of op het terras is. Wil je zien hoe het biertje gebrouwen wordt? Op de brouwerij van Texels zijn vrijwel dagelijks rondleidingen. Na de rondleiding kun je ook genieten van een kleine proeverij van de verschillende Texelse bieren.

Strandjutten

Op het Texelse strand spoelt er regelmatig het nodige aan, diverse bijzondere items bijvoorbeeld van de scheepvaart, strandingen van nu en in het verleden en nog veel meer. In het Maritiem & Juttersmuseum Flora kun je alle strandvondsten in 1 museum komen bekijken. Schuif aan in het Juttershol bij een echte Jutter en geniet van de prachtige verhalen.


Over de schrijver
Ondernemende Texelaar en Quality Health Safety Environment officer in de recreatiebranche op Texel. Geboren en getogen in het vissersdorpje Oudeschild. Actief binnen Scouting Texel sinds 1988. Als jeugdlid, leidinggevende en sinds enkele jaren als bestuurslid (voorzitter van de Stichting Scouting Texel).
Reactie plaatsen